Sortér indlæg:
 

19 feb Diætist advarer: ”Usundt” når sundhed bliver en religion

En ny århusiansk diætist advarer mod tendensen til, at flere og flere lever efter strikse og skiftende sundhedsdogmer. Alt for ensidig kost kan være direkte usundt, mener diætisten.

Stenalderkost, protein-kure og lister over forbudte og tilladte madvarer. I et forsøg på at tabe sig og leve sundt følger mange mennesker en række skiftende sundhedsdogmer, som livstilseksperter mener kan minde om det forhold vi tidligere havde til religion.

”Men mange af dogme-kurene fører ikke til blivende vægttab, fordi de ikke tager hensyn til vores hverdag og til det, der giver den enkelte livskvalitet. I sidste ende kan det være direkte usundt at pille så mange madvarer ud af kosten, fordi man så ender med at spise meget ensidigt,” mener klinisk diætist Lykke Duvald.

Hun oplever, hvordan folk, der kommer til hendes klinik i Aarhus for at få hjælp til at tabe sig, ofte forventer at blive rådet til at leve efter strikse madplaner. I stedet forsøger hun at give dem madglæden tilbage.”Når sundhed bliver religion mister mange fuldstændigt glæden ved at tilberede og spise mad. Den glæde forsøger jeg at give dem tilbage, fordi jeg mener det er svært at fastholde et vægttab, med mindre man oplever livskvalitet og glæde i hverdagen,” siger Lykke Duvald.

Diætisten har altid selv været glad for at lave mad og spise mad. Siden hun var barn har hun tilberedt mad til sin familie. Og da hendes far blev syg af kræft, brugte hun mange aftener på at lave mad, der gav ham livsglæde til det sidste.

”Det var nok dér, det gik op for mig, hvor stor en rolle mad spiller for vores livskvalitet. Og det er noget, jeg har taget med mig i mit professionelle arbejde,” siger Lykke Duvald.

Når hun sidder overfor en, der ønsker at tabe sig, få mere energi eller træne sig op til en sport, spørger hun derfor altid ind til vedkommendes hverdag og præferencer i forhold til mad. Er det en travl mor til tre, der har brug for hurtige, velsmagende retter? En forretningsmand, der dyrker sport og ønsker hjælp til at kunne præstere? Eller er det single-pigen, der elsker at lave mad fra bunden?

”Det skal ikke være et tabu forbundet med skyld at gå til diætist. Jeg vil ikke være nogens dårlige samvittighed. I stedet forsøger jeg at blive en medspiller, der giver folk inspiration til at nyde livet. De fleste ved jo godt, hvad der er sundt. Jeg kan være det link, der får sundheden til at spille sammen med nydelsen,” siger Lykke Duvald.

Lykke Duvald
info@lykkeduvald.dk